31 Temmuz 2024 Çarşamba

AFORİZMALAR

Kitap adı:  Aforizmalar

Yazar adı: Franz Kafka  

Orijinal adı: Aphorismen 

Özgün dili: Almanca

Anadilinde 1. Baskı: 1917-1918 diye tahmin ediliyor.   

Okuduğum baskı: İş Bankası Kültür Yayınları, 2019, 13. Baskı 

Çeviri: Osman Çakmakçı   

Sayfa Sayısı: 109 




































Belki de Kafka'nın değil de kendi iç dünyamızı keşfederiz okurken, sanılanın aksine. 

Hangi cümlelerin altını çizeceksin?

Dikkat ettin mi hiç, hangi aforizmada uzaklara dalıp gideceksin?


Kafka'nın Aforizmalar'ını okuyun olabildiğince, sessiz bir sükunet ve dikkat içinde hem de. 

Bitirmek için de değil, cümleleri özümseyene kadar tekrar tekrar hem de. 


* * * * * * * * * * * * 


Kitap numaralandırılmış 109 adet aforizma içeriyor. Aralarında, Kafka'nın elinden çıkma çizimler de mevcut. Bu aforizmaların kimisi tek cümlelik öğüt, kimisi de bir sayfalık bir yargı, bazılarında inançlardan bahsedilmiş, bazılarında insan ilişkileri, kimisinde yazarın içdünyası şeffafken kimisinde ise hayatın sorgulamayı aklımıza bile getirmediğimiz yönlerine dair çıkarımlar ince ince işlenmiş. 


Bu arada, 89. aforizma için defterin bu sayfası kayıp yazıyordu, kimbilir, acaba Kafka mı yırtıp attı onu yoksa gerçekten erişilemedi mi?


Hayat üzerine tespitleri de yer alıyor çoğu aforizmasında, hayatımıza katmamız gereken çıkarımlar bunlar. Bu yüzden okuması zevkli olduğu kadar da faydalı bir kitap oldu benim için. Okumanızı tavsiye ederim. 


* * * * * * * * * * * * 


Kafka'nın en düşündüren yanlarından biri de hayatı ve hayata olan bakış açısı. Toplumsal dayatmalardan kaçma çabası ve kitaplarında sıkça rast geldiğimiz iç dünyasındaki yalnızlık olgusu da manevi değerleri ve baş ettiği veyahut edemediği ruhsal çatışmalarını ele verir nitelikte. Kafka'nın "Dava"'sını ve Gregor Samsa'nın hikayesinin anlatıldığı "Dönüşüm" kitabını çoğu okurun bayılarak okuduğunu tahmin etsem de "Babaya Mektup" isimli kitabını da yeri gelmişken tavsiye etmek isterim. Zira, o kitapta, "Aforizmalar" kitabından bile daha çok aforizma ile karşılaşacağınızı düşünüyorum. 


Kafka'nın yazılarının genellikle tamamlanmamış olduğunu, daha doğrusu bir arkadaşının onları yakmasını istediğini (Max Brad) fakat arkadaşının Kafka'nın bu isteğini yerine getirmediğini biliyoruz. Bu kitap ise az sayıdaki tamamlanmış yazılarından biriymiş ve numaralandırmasını bile Kafka'nın kendisi yapmış. Max Brod da bu numaralandırılmış aforizmaları bir araya getirip basılmasını iyi ki sağlamış. Bu derlemeyi de "Taşrada Düğün Hazırlıkları" başlıklı bir kitapta bir araya getirmiş, lakin sonradan bu kitabın içinden "Aforizmalar" ve az önce bahsettiğim "Babaya Mektup" isimli kitapları ayrıca üretilmiş.  


Bu yazım da Kafka'ya, daha doğrusu Kafka'nın aforizma içeren tüm kitaplarına bir övgü oldu, zaten toplumun içinden çıkılamaz hiçlik algısı ve sürekli mırıldandığı memnuniyetsizlik ezgilerinden kaçış da ancak Kafka okuyarak mümkün olacaktır. Keyifli okumalar... 


* * * * * * * * * * * * * * 

 


Kitaptan Alıntılar: 


Kitaptaki en beğendiğim ve en çok anlam yüklediğim cümleleri seçtim, her okur seçip üzerine kafa yormalı bence, özellikle de bu kitap için; neden bu satırlar daha anlamlı veya bilincimde nerede gürültü kopardı bu yazanlar şu an  diye.



Aforizma 32: "Kargalar tek bir karganın gökyüzünü yok edebileceğini iddia ediyor. Hiç kuşku yok ki doğrudur, ama bu, gökyüzüne ilişkin hiçbir şey ifade etmez, çünkü gökyüzü şu anlama gelir: Kargaların olanaksızlığı." (Sayfa 31)


Aforizma 34: "Bir gladyatörün dövüşten sonraki yorgunluğuna benziyor yorgunluğu, yaptığı iş bir memur odasının bir duvarına beyaz badana çekmekti." (Sayfa 33)


Aforizma 59: "Adımların çukurlaştıramadığı bir merdiven basamağı, basamağın kendisi açısından öylesine birleştirilmiş tahta parçasıdır yalnızca." (Sayfa 60)


Aforizma 94: "Yaşamın daha başlangıcında iki ödev: Giderek çevreni daraltmak ve kendini bu çevre dışında bir yerde gizleyip gizlemediğini sürekli denetlemek." (Sayfa 94)


Aforizma 98: "Evrenin sonsuz genişlikte ve zenginlikte tasarlanması, zahmetli yaratılışın ve özgür bilincin en aşırıya vardırılmış karışımının sonucudur." (Sayfa 98)


* * * * * * * * * * * * 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder